De plek...

De plek...
De plek...

zondag 6 november 2016

Paddenstoelen kweken

We hebben ook in Nederland een tuin met een klein stukje bos. Een plek waar paddenstoelen goed zouden kunnen groeien!
Daarom zijn we begonnen met een tweetal soorten paddenstoelen zelf te telen, de Shiitake en de grijze oesterzwam. Deze worden beiden op stammen geteelt dus hiervoor moesten we wat dunne boompjes gaan zagen.

De stammetjes liggen klaar, het schaduw/bladdoek opgehangen, de grond enigszins geegaliseerd, een water tank en (buiten beeld) hekwerk neergezet waar straks de stammen tegenaan komen te staan.
Na de stammen een paar weken rust te hebben gegeven en vochtig gehouden ben ik vandaag begonnen met de pluggen waarin het paddenstoelen broed zit (deuvels) te gaan zetten.
De boor had wat beter kunnen zijn... maar de stammen met Shiitake zijn klaar. Deze waren het lastigst denk ik omdat dit eikenhout is, dus hard.

Hiernaast zijn een aantal pluggen in de stam geplaatst, dan zachtjes er in tikken.










Een paar stammetjes zijn al klaar, je ziet de pluggen met de was erover.











Maar hoe hou je kaarsvet zacht? Zodra het buiten kwam werd het alweer hard. Dat moet wel op de stam maar niet in het potje...
Ik heb een waxinelichtje in een plantenpot gezet, een ijzeren rekje er in gemaakt en in de mayo-pot een aantal waxinelichtjes gedaan. Deze smelten prima en de was is vervolgens uitstekend te gebruiken met een kwastje.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten