De plek...

De plek...
De plek...

woensdag 12 april 2017

Heksendriedaagse...

Heksendriedaagse... ik ben niet gek op het woord maar goed, je weet natuurlijk nooit wat je kunt verwachten.
We wilden graag meer weten over het verwerken en/of langer kunnen bewaren van voedsel, zeker in het geval dat we zelf fruit en groente kweken en wellicht zoveel hebben dat we wat kunnen gaan bewaren.
Het ging in deze workshop dan ook over fermenteren, drogen en wecken van groente en fruit.
Verdeeld over 3 dagen heeft Maranke Spoor ons enthousiast verteld over deze drie onderwerpen.

Daarnaast bleef het natuurlijk niet alleen daarbij, want de andere cursisten waren ook geïntereerden in permacultuur en alles wat daar nog omheen hangt, zodat we regelmatig wat van ons padje af dwaalden.
De eerste dag was bestemd voor het fermenteren, voor ons beiden totaal onbekend. Grote potten met wat wazige inhoud staarden ons vanaf de tafel aan...

Wortels, tomaten, kool, en allerlei andere harde groentes zaten in potten. Bij de ene het water wat troebeler dan de ander. Ok, de ene dus ook wat zuurder dan de ander...

We hebben de basis (dus een makkelijke versie) van fermenteren in de praktijk gebracht zodat we de week erna zelf onze (bijna) knettertomaten en luie zilveruien konden eten.

Jammer dat ik niet zo heel erg van 'zuur' hou, maar we zullen er best een aantal dingen mee kunnen maken.


De tweede dag stond in het teken van drogen zoals b.v. het maken van fruitleer (huh??) en crackers met lijnzaad...
Fruitleer, nog nooit van gehoord, maar dat blijkt lekker en redelijk eenvoudig te maken. Als tussendoortje en makkelijk mee te nemen.
Een pan vol fruit, met de blender gepureerd, en uitsmeren op een plaat (met speciaal bakpapier!) die daarna in de droogoven gaat.

Hoe langer je droogt (min. uurtje of 15) hoe harder het fruitleer wordt.






Crackers gemaakt met lijnzaad (als plaksel), noten etc. Hartig of zoet, kan allebei.
Ook dat brouwsel smeer je uit op een soort bakplaat die dan voor een x-aantal uren de droogoven in gaat.

We hebben het resultaat van fruitleer én crackers de week erna kunnen proeven en we vonden dat we het best goed gedaan hadden!

Op de laatste dag kwam het wecken aan bod. Een vrij eenvoudige manier van bewaren maar je moet o zo hygiënisch te werk gaan omdat bij wecken (in tegenstelling tot fermenteren) het juist níet de bedoeling is dat er een bacterietje iets binnen in het potje gaat doen.

Alle potjes en al het materiaal dat je gebruikt, van zeefje tot vork, van pan tot vergiet, álles moet direct vóór gebruik nog met kokend water worden overgoten om elke bacterie voorgoed de nek om te draaien.

Als dat allemaal goed lukt en je hebt de juiste potjes en sluitingen gebruikt en het in de weckketel of -pad verhit, dán kan je veel later nog goed van je geweckte producten eten! Maar zit er toch een schimmeltje op is het linea recta een loopje naar de composthoop..

Het is wel duidelijk geworden dat je je met wat voor groente of fruit je ook hebt, je nooit een minuutje hoeft te vervelen.

Met dank aan Maranke Spoor van Permacultuur Nederland die op elke vraag van ons weer een passend antwoord had, maar zóveel wist uit te leggen dat er nog steeds weer nieuwe vragen naar boven komen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten